Who is What...


Trombonist (componist, zanger en fluitert) Willem Kiewiet de Jonge is te boeken met zijn borrelnoten trio The Bingham Boys, film & TV Tune sextet The Remote Brassband en zijn band met eigen composities Willem Kiewiet & Friends (alias Wild Bill & the Invisible Men)


Over Willem


Waar zijn oudere broer in Indonesië en jongere zus in Afrika (Liberia) werden geboren, kwam Willem Kiewiet de Jonge op 12 augustus 1961 te Rotterdam ter wereld. De dienstdoende gynaecoloog in het Haven Ziekenhuis was Dr. Pannenkoek. Na enige jaren in Liberia geleefd te hebben, zijn vader was daar arts op een rubberplantage van Firestone, keerde het gezin terug naar Nederland, eerst Maastricht en via Eindhoven naar Warmond (bij Leiden).

De liefde voor muziek kwam hoofdzakelijk van zijn vader, die hem middels zijn platen collectie in aanraking bracht met componisten als; Rachmaninov, Brahms, Prokofiev, Stravinsky, Saint Saens, Ravel, Delius e.a. De voorliefde van zijn moeder voor musici als Ramses Shaffy, Jaques Brel, Herman van Veen en Louis van Dijk maakte op Willem ook een significante indruk. Zijn eigen muzikale zoektocht bracht hem bij musici als Gary Burton, Chick Corea, Pat Metheny, Bob Brookmeyer, Gerry Mulligan, Paul Desmond, the Brecker Bros. de Beatles, Stevie Wonder, Earth Wind & Fire en film sountracks. Op 16 jarige leeftijd begon hij met trombone spelen. Middels de lokale Harmonie St.Matthias kon hij voor een prikkie les krijgen (hij had daarvoor al korte tijd trommel les gevolgd via Matthias, de koste voor één les: 25 cent!).

Gedurende zijn diensttijd bij het tamboer (en blaas) korps Grenadiers te Arnhem, bereidt hij zich o.a. voor op het toelatingsexamen van het Conservatorium.

Willem studeert klassiek trombone aan het Kon.Cons. te Den Haag en het conservatorium van Rotterdam. Tevens behaalt hij een aantekening Lichte muziek aan het Conservatorium van Utrecht. Hij speelde in het N.S.O en N.J.O. en freelance bij diverse professionele Symfonie Orkesten. Ook speelde hij een seizoen bij Joop vd Ende in het Orkest van de Musical Barnum.

Hij is werkzaam bij het door zijn broer Jan opgerichte muziek en organisatieburo Pasadena Productions. Ook werkte hij nauw met zijn broer samen met het organisteren en programmeren van evenementen als het Rapenburgconcert (een uniek grachtenconcert in Leiden). Verder is hij mede organisator van het BIGGG Smallbands Festival. Hij speelde (en speelt nog steeds) in een aantal coverbands zoals de Pasadena Dreamband, Ram Jam Band, Strapatz en First Move. Waarmee hij op honderden (of zijn het er duizenden) bruiloften, bedrijfsfeesten en studenten feesten heeft gespeeld.

Met zijn septet "Wild Bill & the Invisible Men" nam hij reeds drie Cd's op met eigen werk (om een indruk te krijgen van zijn muziek zie "Links 'n Music").
Gezien zijn voorkeur voor kleine subtiele ensembles is Willem begonnen met de site www.smallbands.nl