Prokofiev Fan!!!

26 jun 2020
Wat kan je tijdens deze bizarre Corona tijd nu beter doen dan het herlezen van favoriete boeken - voor mij zijn dat met name de dagboeken van Prokofiev. Sinds ik ergens in de jaren '80 voor het eerst de Scythische Suite (ook wel "Ala en Lolly" genoemd) hoorde ben ik een fan van de muziek van Serey Prokofiev. Toen ik kort daarop met een studenten orkest de filmmuziek van Alexander Nevsky (beroemde film van S. Eisenstein) mocht spelen was ik voor altijd verkocht. In de Haagse bibliotheek kwam ik vervolgens een vroege autobiografie tegen "Prokofiev by Prokofiev a Composers Memoir", hij bleek niet alleen een geniaal componist-pianist maar ook een begenadigd schrijver (dat boek heb ik uit eindelijk van de bibliotheek voor een prikkie kunnen kopen). Zijn enorme zelfvertrouwen, humor en de vaak glasharde kritiek op andere componisten zorgt voor veel vermaak. Toen aan het begin van deze eeuw de Dagboeken van Prokofiev (drie delen van 1907 tot 1933) door Faber & Faber werden uitgegeven heb ik die met veel plezier verslonden. Ze zijn door Anthony Phillips fantastisch uit het Russisch vertaald. Het geeft niet alleen een uniek beeld van de persoonlijkheid van de componist maar geeft ook een fantastisch beeld van de tijd waarin Prokofiev leefde; z'n jeugd in Sonsovka, de Conservatorium tijd in St Petersburg, W.O. I gevolgd door de Revolutie in 1917 maak je als lezer van dichtbij mee, z'n avontuurlijke reis via Japan naar New York (Amerika begin vorige eeuw) en daarna Parijs - het perspectief van deze veelzijdige en zeer slimme man (en jongeling) geeft een bijzonder tijdsbeeld. Verder veel romantische avonturen, z'n liefde voor het schaken (hij was o.a. bevriend met meester schaker Capablanca), de philosofie (met name Schopenhauer en Kant), sport, astronomie, stijlvolle kleding en techniek (hij was gefascineerd door o.a. snelle auto's, treinen en vliegtuigen) zijn erg leuk om te lezen. Maar natuurlijk ook z'n contact met Diaghilev en collega componisten (Miaskovsky, Stravinsky, Rachmaninov, Poulenc, Vernon Duke etc. etc.) en tijdgenoten (Chaliapin, Mayakovsky, Arthur Rubinstein, Stella Adler etc.) en z'n eerste huwelijk met de zangeres Lina Codina zijn interessant.
Dit in combinatie met composities als de 1e, 4e, 5e, 6e en 7e Symphony, balletten als Chout, Semyon Kotko, Progical Son, de piano concerten, Cantates (Soviet muziek), werken voor viool en cello, Opera's o.a. the Gambler, the Fiery Angel, War and Peace (waar ik niet direct een groot fan van ben maar delen er uit zijn te gek) maken voor mij Sergey Prokofiev tot mijn favoriete klassieke componist.
nb. ik heb ook een facebook pagina gemaakt - zie: Sergey Prokofiev op Facebook - waar veel foto's en info over deze onnavolgbare maestro te vinden zijn: https://www.facebook.com/sergey.prokofiev.925